Powtórne stypendia dla byłych stypendystów DAAD

Stypendia te mają na celu pomoc w podtrzymaniu kontaktów nawiązanych w Niemczech. Skierowane są one do byłych stypendystów, którzy przebywali na stypendium DAAD ponad 6 miesięcy oraz do absolwentów stypendiów rządowych, którzy studiowali przynajmniej rok w byłej NRD. Stypendium otwarte jest na wszystkie dyscypliny naukowe i ma na celu umożliwienie przeprowadzenia projektu badawczego na jednej z niemieckich uczelni lub w instytucie naukowym. Jest to oferta skierowana również do byłych stypendystów, którzy nie pracują naukowo. Mogą oni odbyć pobyt stypendialny w Niemczech w instytucji powiązanej z gospodarką, administracją, kulturą oraz mediami. Osoby te muszą do wniosku dołączyć pisemne zapewnienie instytucji goszczącej o (nieodpłatnym) udostępnieniu miejsca pracy, odnoszące się do zaplanowanego projektu badawczego lub zawodowego. Posiadanie tytułu doktora nie jest w tym przypadku warunkiem koniecznym.

W zależności od planowanego projektu stypendium przyznawane jest na okres od 1 do 3 miesięcy.

Stypendium wynosi 2.000 Euro miesięcznie dla absolwentów studiów wyższych, naukowców po doktoracie, adiunktów i docentów oraz 2.150 euro miesięcznie dla profesorów zwyczajnych i nadzwyczajnych. Wysokość stypendium dla kandydatów niepracujących naukowo ustalana jest w zależności od kwalifikacji. Poza tym wypłacany jest dodatek do kosztów podróży. Stypendium nie może zostać przedłużone. DAAD nie pokrywa innych kosztów.

Warunki uzyskania stypendium:

O stypendium mogą ubiegać się byli roczni stypendyści zatrudnieni na polskiej uczelni, instytucie badawczym lub w instytucji powiązanej z gospodarką, administracją, kulturą oraz mediami, jednak najwcześniej po upływie 3 lat od ostatniego stypendium DAAD.

Bardzo istotnym kryterium przy ocenie wniosku jest przekonujący i jasno sprecyzowany program (badawczy) pobytu, uzgodniony w porozumieniu z przyjmującą instytucją. Do wniosku powinno być dołączone zaproszenie od niemieckiego partnera naukowego / ośrodka przyjmującego zawierające opinię o projekcie planowanym przez kandydata. Kandydaci nie muszą koniecznie kierować się na uczelnię, na której odbywali swoje roczne stypendium. Wymagana jest dobra znajomość języka niemieckiego lub angielskiego.

Stypendium to może zostać przyznane raz na trzy lata.

O stypendium mogą ubiegać się byli stypendyści, którzy przynajmniej od 3 lat przebywają w kraju ojczystym.

Szczegółowe informacje i aplikacja

www.funding-guide.de (w jęz. niemieckim lub angielskim)